VAUGHN YRIBAR ARCHITECTURE / VY ARCHITECTURE
Ogden_Front_Entry_Remodel_Render_3.jpg

Ogden Front Entry Remodel

ogden front entry remodel

 Design competition in

Ogden Front Entry Remodel

Project Location:
Ogden, UT, USA

Project Date:
In progress

In Collaboration With:
The Front Climbing Club
Vertical Solutions


Folded Steel
Rainscreen
Historical Renovation
American Can Company
Industrial

The renovation of the Ogden Front Climbing Club's north entry is at once a significant and small scale renovation. The new entry is an extension of a loading dock - a small outcropping on the side of a transparent facade - where a transition space is gathered between the street and the gym interior. The project responds to the surrounding scale and materiality of the adjacent facades on the historical American Can Company (built in 1914) and reinterprets them in terms of material and technology. The new entry seeks to add new life to the streetscape with a broad set of steps, a wide porch, and a terrace that extends from the climbing area.

The exterior wall is articulated in rainscreen of galvanized folded steel plates that borrow their dimensions from the multi-pane steel windows of the original building. The entry itself is contemporary, but nods to the historic character of its context, harkening to the pragmatic rigor and rich tectonic experience of Albert Kahn.

 
Ogden_Front_Entry_Remodel_Elev.jpg
 
BentPlateShadow_Study_1a.jpg
BentPlateShadow_Study_1b.jpg
BentPlateShadow_Study_1d.jpg
BentPlateShadow_Study_1.jpg
 
CurvePlateShadow_Study_2a.jpg
CurvePlateShadow_Study_2b.jpg
CurvePlateShadow_Study_2c.jpg
CurvePlateShadow_Study_2d.jpg
CurvePlateShadow_Study_2e.jpg
 
CurvePlateShadow_Study_3b.jpg
CurvePlateShadow_Study_3c.jpg
CurvePlateShadow_Study_3d.jpg
CurvePlateShadow_Study_3.jpg